top of page
Search

Zgodovina destilacije v Sloveniji

Destilacija ima v Sloveniji bogato zgodovino, ki sega stoletja nazaj. Destilacija alkoholnih pijač je imela pomembno vlogo v tradicionalni slovenski obrti, še posebej v proizvodnji žganja in likerjev iz lokalnih surovin.


V preteklosti so bile destilirane pijače del vsakdanjega življenja in so bile pomembne za preživetje in zdravljenje različnih bolezni. Destilacija se je izvajala na domovih, kjer so ljudje destilirali različne pijače, vključno z žganjem iz sadja, zeliščnimi likerji in drugimi alkoholnimi napitki.Pomembna tradicija destilacije v Sloveniji je povezana s pridelavo žganja, zlasti sadnega žganja, kot so viljamovka, slivovka in tropinovec ter zeliščnih žganj, kot so znameniti pelinkovec, travarica in brinovec. Ta tradicija se je prenašala iz roda v rod, pri čemer so se ohranjali tudi posebni recepti in tehnike pridelave.


Skozi zgodovino je destilacija igrala ključno vlogo v kmečkem gospodarstvu in lokalnih skupnostih, kjer so ljudje pridelovali domače alkoholne pijače za lastno porabo ali za prodajo na lokalnih trgih.

Z razvojem industrije so se pojavile tudi večje destilarne, ki so začele proizvajati destilirane pijače v večjih količinah za komercialne namene. Kljub temu pa je ohranjanje tradicionalnih receptov in postopkov destilacije še vedno pomembno in cenjeno v Sloveniji, kjer se ceni lokalno pridelane destilirane pijače visoke kakovosti.


Danes je destilacija v Sloveniji še vedno pomemben del kulturne dediščine, pri čemer se ohranjajo tradicionalni postopki pridelave žganj in likerjev ter hkrati spodbuja inovativnost v ustvarjanju novih okusov in vrst destiliranih pijač.


Za vas pripravila Destilarna Krucefix.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page