top of page
Search

Viljamovka - kraljica sadnih žganj in skrivnosti njene pridelave

Viljamovka je pri nas zelo priljubljena žgana pijača. Po podatkih gostincev je še vedno najbolj zaželjen aperitiv. Zakaj točno je tako zaželjena in kaj natančno se skriva v njeni pridelavi je skrivnost vsakega destilarja posebaj.


Žganje Viljamovka, pridobljeno iz slastnih hrušk sorte Viljamovka, predstavlja vrhunec tradicionalne obrti pridelave žganja. Ta prefinjena pijača ima bogato zgodovino in edinstven okus, ki navdušuje ljubitelje žganj po celem svetu.Pridobivanje:

Postopek pridobivanja žganja Viljamovka se začne s hruškami, ki jih nabiramo v času, ko so popolnoma zrele. Hruške se ročno izberejo, saj je kakovost surovin ključnega pomena za končni okus pijače. Nato sledi mletje ali stiskanje hrušk, da dobimo sadni mošt.

Kvaliteta končnega izdelka je v destilarskem poslu vedno rezultat vloženega truda in prav vsaka malenkost je pomembna. Tako je pomembno kdaj se hruške obirajo, vsebnost sladkorja in naravnih kislin v sadežu. Prav tako je razlika v končnem izdelku, če so hruške pravilno temperirane in obrezane, da na njih ni gnilobe ali trdih delcev.

Postopki priprave surovin so zamudni, natančni in večinoma zahtevajo ročno delo in pregled, zato lahko cene končnega izdelka zelo variirajo.


Fermentacija:

Sadni mošt se nato fermentira. V tem koraku se naravni sladkorji v hruškah pretvorijo v alkohol ob pomoči kvasovk, ki so prisotne v moštu. Ta proces fermentacije lahko traja nekaj tednov, odvisno od temperature in drugih dejavnikov.


Destilacija:

Po končani fermentaciji sledi destilacija. Fermentiran mošt se destilira v posebnih kotlih ali destilacijskih napravah. Destilacija poteka počasi in skrbno, da se ohrani čistost okusa in vonja žganja Viljamovka.


Senzorične Lastnosti:

Žganje Viljamovka navdušuje s svojimi senzoričnimi lastnostmi. Ima nežen, a izrazit okus po hruških, ki se harmonično prepleta s prijetno aromo. Njegova čista prozorna barva in bogat okus ga postavljata v vrh kakovostnih žganj.Priporočen Način Serviranja:

Za uživanje v popolnem okusu žganja Viljamovka priporočamo, da ga postrežete ohlajenega. Njegov osvežujoč okus se najbolje izrazi pri temperaturi okoli 10-15 stopinj Celzija. Čeprav je pitje čiste Viljamovke odlično, ga lahko tudi uporabite kot osnovo za koktajle ali pa ga postrežete kot aperitiv ob slanih prigrizkih ali desertih.

Žganje Viljamovka predstavlja vrhunsko slovensko destilirano pijačo, ki s svojim izrazitim okusom in tradicijo navdušuje ljubitelje kakovostnih žganj po celem svetu.


Za vas pripravila Ekipa Krucefix.

27 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page