top of page
Search

TINKTURA ZA UREDITEV PREBAVE IN PROTI NAPIHNJENOSTI

Tinktura je koncentrirani rastlinski izvleček blagodejnih učinkovin, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje. Spada med prehrambne dodatke in ne nadomešča priporočenega zdravljenja pri akutnih boleznih, lahko pa pripomore k vzdrževanju dobrega počutja in podpira naravno odpornost in zdravje.Najboljše topilo za pridobivanje tinkture je alkohol. Med tem, ko zelišča v vodni raztopini delujejo kot blaga pomoč, je tinktura veliko bolj koncentrirana. V alkoholu se nekatere učinkovine rastlin bolje izločajo in dlje ohranijo svoje blagodejne značilnosti. Tinkture imajo močnejši učinek, kot drugi zeliščni pripravki ter hitrejšo absorbcijo, zato jih uporabljamo v manjših količinah.


Tinkturo lahko pripravimo tudi doma. Vse kar potrebujemo so primerna zelišča in sestavine, steklen kozarec s pokrovom ter primerno in kvalitetno alkoholno osnovo. Priporočamo nevtralno alkoholno osnovo z med 50 in 60 % stopnjo alkohola. Tako bo izvleček čist in primerno potenciran.


V kolikor vas zanima več o izdelavi tinktur vas v Krucefixu vabimo na delavnico TINKTURE. Vstopnico v obliki bona lahko kupite preko spletne strani. V Destilarni Krucefix pa lahko naročite tudi alkoholno osnovo v željeni procentuaži 50-60%, da bodo vaši izdelki taki, kot morajo biti. Kontaktiraje nas s povpraševanjem na krucefixdistillery@gmail.com.TINKTURA ZA UREDITEV PREBAVE TER PROTI NAPIHNJENOSTI


DELOVANJE:

Izbrane sestavine so lahko dostopne in izbrane na način, da bodo pomagale urejenosti vaše prebave. Sestavine podpirajo delovanje prebavnega trakta ter pripomorejo k hitrejši in boljši prebavi hrane. Poleg tega poprova meta, janež, komarček in kumina delujejo proti napihnjenosti in zadrževanju plinov v telesu.


SESTAVINE:

-          REGRATOVA KORENINA

-          LISTI MLADE KOPRIVE

-          LISTI POPROVE METE

-          SEMENA JANEŽA

-          SEMENA KOMARČKA

-          SEMENA KUMINE

-          ČISTA ALKOHOLNA OSNOVA 50% … 0,2l

-          STEKLEN KOZAREC 0,2L

-          STEKLENIČKA S KAPALKO ALI KAPALNO KAPICO


PRIPRAVA:

Naštete sestavine lahko naberete ali uporabite kupljene in suhe. Za 0,2l tinkture v steklen kozarec dodajte po pol čajne žličke kumine, janeža in komarčka, ki ste jih predhodno ročno zmleli v možnarju. Dodajte eno očiščeno in osušeno regratovo korenino, narezano na manjše koščke. Do 1/3 kozarca dodajte nasekljane liste mlade koprive in poprove mete. Zalijte do vrha s 50% alkoholno osnovo in kozarec neprodušno zaprite.


Kozarec postavite na hladno temno mesto za 48 ur. Dvakrat dnevno ga pretresite. Po 48 urah precedite tekočino skozi gazo v čisto stekleničko s kapalko ali kapalno kapico.

Precedite celotno tekočino. Ne puščajte surovin namočenih dlje, kot priporočeno.


UPORABA:

Tinkturo uporabljajte po potrebi in sledečih navodilih. 15 kapljic v deciliter tekočine pred jedjo, 3x dnevno. Naredite 10 dnevno kuro s tinkturo, potem jo uporabljajte le enkrat dnevno 15 kapljic v deciliter tekočine pred večernim obrokom.


OPOZORILA:

Tinkturo uporabljajte zmerno in shranite na temno hladno mesto ali v hladilnik ter stran od dosega otrok. Priporočenega odmerka ne prekoračite.

Tinktura ni nadomestilo za klasično zdravljenje in v kolikor imate predpisana klasična zdravila, se pred uporabo posvetujte z vašim osebnim zdravnikom.21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page