top of page
Search

PELIN - na velikonočni mizi ne sme manjkati

V krščanstvu pelin simbolizira grenkobo in trpljenje ter je povezan s praznikom Velika noč.Ta simbolika izhaja iz več različnih verskih in bibličnih referenc:

  1. Biblijska Referenca: V Svetem pismu se pelin večkrat omenja kot simbol trpljenja in grenkobe. Na primer, v Psalmu 69:21 se omenja, da so Jezusu na križu ponudili kis z mešanico pelina, kar predstavlja njegovo trpljenje in žrtvovanje za grehe človeštva.

  2. Povezava s Praznikom Velika noč: Pelin se pogosto povezuje s praznikom Velika noč zaradi njegovega pomena v zgodbi o Jezusovem trpljenju in vstajenju. Preden je bil Jezus križan, so mu vojaki dali pijačo, ki je vsebovala pelin, kar je simboliziralo njegovo trpljenje in žrtvovanje za odrešenje sveta. Poleg tega se pelin včasih uporablja tudi pri pripravi jedi ali pijače, ki se tradicionalno uživajo med velikonočnim obredom, da se spomnijo na grenkobo Kristusovega trpljenja.

  3. Pomen Grenkobe in Odrešenja: Pelin v krščanstvu simbolizira tudi pomen grenkobe in odrešenja. Skozi trpljenje in smrt Kristusa naj bi ljudje dosegli odrešenje in novo življenje v veri. Tako je pelin simbol upanja in odrešenja, ki izhaja iz Kristusovega vstajenja.

V celoti pelin v krščanstvu predstavlja močan simbol trpljenja, žrtvovanja, odrešenja in upanja. Med praznovanjem Velike noči verniki uporabljajo pelin kot spomin na Kristusovo trpljenje in vstajenje, hkrati pa tudi kot opomin, da se morajo soočiti s svojimi lastnimi izzivi in trpljenjem ter najti upanje v Kristusovo odrešenje.


KAKO LAHKO PELIN SIMBOLIČNO DODATE VAŠI PRAZNIČNI MIZI?

  1. Svež pelin lahko zmečkate med prsti, da odda svoj značilni grenkobni vonj in okus ter ga dodate kozarcu rdečega vina.

  2. Šopek svežega pelina le simbolično dodate na mizo, kot dekoracijo, če vam grenki okus res ni všeč.

  3. Najbolje pa je, da svojo praznično mizo dopolnite s kvalitetnim PELINKOVCEM. Žganje iz svežega pelina bi zadostilo simboliki, poleg tega pa je PELINKOVEC znan digestiv, ki vam bo pomagal pri prebavi okusne praznične pojedine.


KRUCEFIX PELINKOVEC lahko naročite TUKAJ, imamo pa ga tudi v obliki PELIN likerja, ki ga najdete TUKAJ. Lahko pa nas tudi obiščete v naši destilarni.


Seveda opozarjamo, da je kot druge alkoholne pijače tudi PELINKOVEC potrebno uživati zmerno, če želimo govoriti in izkoristiti le njegove blagodejne lastnosti.


(Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola, škoduje zdravju.)


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page