top of page
Search

Brinovec VS. Gin ... Kakšna je razlika?

Brinovec in gin sta dve priljubljeni destilirani pijači, ki delita nekatere podobnosti, vendar pa imata tudi bistvene razlike. Oba izvirata iz jagod brina in sta rezultat zapletenih postopkov destilacije.Razlika med brinovcem in ginom izvira iz njihovih osnovnih sestavin, načina pridelave in značilnosti okusa:


Osnovna Sestavina:

  • Brinovec je destilirana pijača, katere osnovna sestavina so brinove jagode in drugi deli brinovega grma. Okus in aroma brinovca tako izvirata izključno iz alkoholne podlage in brina.

  • Gin ima širšo paleto sestavin, ki vključujejo brinove jagode, vendar pa so dodani tudi drugi botanični elementi, kot so zelišča, semena, korenine in citrusi. Različne zelišča in začimbe se med destilacijo ali maceracijo dodajo osnovnemu alkoholu, kar ustvarja bogat in kompleksen okus.


Pomembna razlika med sestavinami brinovca in gina pa niso le izbrane sestavine, temveč predvsem njihove količine. Za najkvalitetnejši brinovec namreč potrebujemo veliko količino brina, ki je skrbno obran in ročno ali mehansko obdelan, na način, da se s fermentacijo in destilacijo pridobi čim več okusa. Za pridelavo gina, pa potrebujemo le majhno količino brinovih jagod in drugih sestavin.


Način Pridelave:

  • Brinovec se praviloma pridobiva iz fermentiranega pripravka, ki vsebuje brinove jagode. Postopek destilacije se osredotoča na prenos okusa in arome brina v končno pijačo. Osnovni alkohol za brinovec je fermentirana osnova iz žit ali drugih kmetijskih pridelkov. Najboljša osnova za žganje je načeloma nevtralna baza brez okusa, ki dovoljuje polni razvoj brinove arome. Slabša baza za brinovec pa je sadno žganje, saj že vsebuje priokus osnovne sestavine.

  • Gin se pridobiva iz destilacije alkohola z dodanimi botaničnimi sestavinami. Različne sestavine se lahko destilirajo skupaj, kar omogoča, da se različni okusi združijo in ustvarijo kompleksnost okusa. Osnovni alkohol za gin je po uredbi o alkoholnih pijačah 96% etilni alkohol. Le tega se destilira skupno z rastlinskimi sestavinami, ter na koncu razredči na alkoholno stopnjo 40%, da dobimo končni izdelek.Značilnosti Okusa:

  • Brinovec ponuja intenziven okus po brinu z značilno pikantnostjo, zeliščnimi notami in včasih rahlo grenkobo ali sladkostjo. Njegov okus je lahko bolj osredotočen in jasno definiran.

  • Gin je bolj kompleksen z raznolikimi okusi zaradi dodanih botaničnih sestavin. Ima širši spekter arome in okusov, ki lahko vključujejo citrusne note, zelišča, začimbe in druge sestavine.


Ali je brinovec boljši od gina je v veliki meri odvisno od osebnih preferenc. Nekateri uživajo v bolj izrazitem okusu brina, medtem ko drugi raje cenijo kompleksnost in raznolikost okusov gina. Pomembno je razumeti, da sta obe pijači edinstveni in ponujata različne okuse ter stile, zato je vredno preizkusiti oboje in ugotoviti, katera pijača bolj ustreza posameznikovim okusom.


Za vas pripravila Destilarna Krucefix.


13 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page